Pondělí, 1 listopadu, 2021
novinky

Jak skladovat a co nejlépe zpracovat čerstvý rybíz

Redakce doporučuje

Rybíz má svěží kyselkavou chuť a nejlépe je čerstvý, přestože se dají zpracovat různými způsoby. Oproti ostatním letním plodům je často odvrhneme právě kvůli tomu, že je s nimi „babračka“. Obsahují však cenné látky a jsou všestranně použitelné, navíc jejich sezóna není dlouhá, takže určitě se je vyplatí vychutnat.

Odrůdy rybízu

Rybíz mají mnoho odrůd. Obvykle jsou klasifikovány podle barvy bobulí, ale iv každé barvě existuje několik dalších kultivarů. Červený rybíz je nejběžnější a nejlépe na džemy, omáčky a podobné kulinářské pochoutky. Bílý rybíz má jemnější chuť, nižší kyselost a konzumují se zejména čerstvé.

Růžový rybíz je nejvzácnější a nachází se někde mezi červenými a bílými odrůdami – barvou i chutí. Černý rybíz dozrávají později v létě. Mají nejplnější chuť a nejčastěji se zpracovávají na džemy, omáčky a sirupy nebo se suší.

Do koláčů, dezertů, salátů: Čerstvý rybíz používáme podobně jako borůvky, ostružiny nebo maliny do koláčů, pudinků, sorbetů, ovocných salátů, do koktejlů a na zdobení. Pokud máte hodně chutného ovoce, rybíz zmrazte.

Víte o tom, že po krátkém zmrazení snadněji odstraníte bobule ze stonku a předejdete poškození drobného ovoce?

Jako příloha k masu: Černý rybíz je vynikající k masu ze zvěřiny a často se ve světě vaří ve formě jednoduché omáčky, která se podává i ke kachně.

Na džem nebo želé: Rybíz přirozeně obsahují spoustu pektinu a kyselosti. Výhodou je, že při výrobě džemů a zavařenin není třeba přidávat pektin nebo jiná želírovací činidla. Želé z červeného rybízu je běžnou součástí receptů na omáčky. Má výrazný kyselý nádech, a proto se hodí k vepřovému, jehněčímu masu nebo k zvěřině. Při zpracování na džem můžete rybíz vařit i se stonky, po uvaření je snáze vyberete.

Jak skladovat čerstvý rybíz

Stejně jako všechny bobule, i čerstvý rybíz mají relativně krátkou životnost. Nejlepší je skladovat volně zabalené nebo přikryté a v chladničce. Opláchněte je až těsně před použitím a jemně je osušte čistou sací utěrkou. Myslete na to, že vystavení nadměrné vlhkosti zkrátí jejich životnost a způsobí plísně nebo hnilobu, která se vám může v chladničce rozšířit.

Jak bojovat proti ovocným muškám, jejichž larvy škodí na angreštu a rybízu
Chcete-li rybíz skladovat déle, zvolte mrazení. Jak na to? Pokládejte je v jedné vrstvě na plech vystlaný pečícím papírem, který se vejde do mrazničky. Bobule zmrazte a když jsou dokonale zmražené, přeložte je do uzavíratelných plastových sáčků. Takto je můžete skladovat v mrazničce až 6 měsíců.

- Reklama -magazin
- Reklama -PR článek

Nejnovější články

Jak skladovat a co nejlépe zpracovat čerstvý rybíz

Rybíz má svěží kyselkavou chuť a nejlépe je čerstvý, přestože se dají zpracovat různými způsoby. Oproti ostatním letním plodům...
- Reklama -magazin

Více od autora

- Reklama -spot_img