Úterý, 2 listopadu, 2021
novinky

Květné stonky česneku nevyhazujte! Naučte se, jak je můžete doma zužitkovat

Redakce doporučuje

Česnek by neměl chybět v žádné zahrádce a už vůbec ne v kuchyni. Víte však o tom, že z pěstovaného česneku můžete využít nejen stroužky, ale také stvoly? Česnekové stvoly jsou vlastně květní stonky česneku a vnesou do vašich jídel zajímavý chuťový i dekorativní prvek. Jak je zužitkovat?

Česnekové stvoly jsou stočené stonky květů česneku, které vycházejí ze středu klasického au nás běžně pěstovaného česneku kuchyňského obvykle začátkem léta, ale v mnoha zahradách je najdeme iv tomto období. Logicky – větší odrůdy česneku, tvoří tlustší květní stonky, menší jemnější – všechny lze použít v kuchyni.

Květní stonky česneku

Kdy a proč oříznout květní stonky česneku?

Květní stonky česneku poznáte jednoduše tím, že se stáčejí, vytvářejí spirály. Odřízněte je ostrým nožem právě tehdy, když vytvoří úplné svinutí. Tyto výhonky vám poslouží také jako informace, kdy je načase sklízet lusky česneku. Česnek je zralý a připraven k vykopání zhruba 20 dní poté, kdy odříznete většinu květních stonků. Navíc včasné odstranění květních stonků může zvětšit stroužky česneku až o 30 procent a zlepšit jejich potenciál skladování. Pokud byste promeškali toto období, česnek vyžene do květu, tedy vytvoří květiny. Tehdy odřízněte květiny a použijte je jako jedlé ozdoby nebo řezané květiny do vázy.

Skladování česnekových stvolů

Když odříznete květní stonky z česneku, odřízněte i jejich špičaté konce, kde by se vytvořil květ. Odříznuté pupeny jsou k jídlu tvrdé, ale můžete je použít k výrobě česnekového olivového oleje nebo octa, případně je jednoduše kompostujte. Ořezané česnekové stvoly opláchněte ve studené vodě a osušte. Uchovávejte je v plastovém sáčku v chladničce, vydrží až tři týdny. Trvanlivost prodloužíte mražením.

Co obsahují česnekové stvoly a jak je využít v kuchyni?

Česnekové stvoly jsou bohaté na vitamín C a vápník. Před zmrazením je vhodné blanšírovat, pomůže to zachovat živiny v květních stoncích. Blanšírování také zlepší jejich barvu a můžete si být jisti, že jsou čisté. Stačí dvě minuty vaření v páře, nebo můžete použít mikrovlnnou troubu.

- Reklama -magazin
- Reklama -PR článek

Nejnovější články

Jak skladovat a co nejlépe zpracovat čerstvý rybíz

Rybíz má svěží kyselkavou chuť a nejlépe je čerstvý, přestože se dají zpracovat různými způsoby. Oproti ostatním letním plodům...
- Reklama -magazin

Více od autora

- Reklama -spot_img